Att tänka på om man ska köpa slädhund

Det finns som sagt flera olika sorters slädhundar och olika raser att välja mellan. Vad man bör tänka på om man funderar på att köpa en slädhund är vad man vill ha hunden till. Vill man ha en hund som även fungerar som sällskapshund och som gärna umgås med familjen kanske den flockberoende Siberian Huskyn passar bättre än en Alaskan Malamute som är mycket självständig och envis och dessutom känd för att vara dominant mot andra hundar, särskilt hundar av samma ras.

5392045246_7a39172f20_bUtöver dessa raser finns även Grönlandshunden, som även den har en stark flockinstinkt och är rang-medveten. Den mår inte bra av att sitta stilla dagarna i ända. Samojedhund är en annan hundras som används som både slädhundar, jakthundar och vallhundar. Den har med andra ord mycket energi som den behöver få utlopp för.

När man köper valp eller hund, av vilken ras som helst, måste man naturligtvis se till att ha tid för den. När det gäller slädhundar krävs mycket mer tid än om man skaffar till exempel en chihuahua eller en mops. Således krävs det att man är en aktiv människa och de olika raserna trivs med olika slags aktiviteter. Planerar man att ha hunden främst som sällskap bör man leta i andra raskategorier, hur mycket man än gillar utseendet på de olika slädhundarna.

Man måste fundera på vad man själv vill ha ut av hunden, vad man vill använda den till, hur man vill att dess mentalitet ska vara och sedan leta efter en ras som motsvarar ens krav. Efter detta är det viktigt att man hittar rätt uppfödare. En seriös uppfödare ser till att hundarna mår så bra om möjligt och ger dig alla de försäkringar som är möjliga för att du ska känna dig säker på just det. En uppfödare ska kunna lova dig att allt som kan göras har gjorts för att hunden ska må så bra som möjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *