Olika sorters slädhundar

sled-dog-racing-273412_960_720Det finns några typiska raser som ofta används som slädhundar. Här nedan listas de tillsammans med en kortare beskrivning för varje ras.

Grönlandshund.

Grönlandshunden kallas även Grönlandsspets. Denna ras är en av de äldsta hundraser som finns och härstammar, som namnet antyder, från Grönland. Hanarna ska ha en mankhöjd på minst 60 cm medan tikarna ska ha en mankhöjd på minst 55 cm. Dessa hundar har även använts som jakthundar, då för att jaga säl, isbjörn och myskoxe. De har en väldigt svag vaktinstinkt. Rasen ska vara orädd och energisk och mår inte bra av ett stillasittande liv. De är vänliga mot människor men är ingen enmanshund och har inga tendenser att ty sig till sin förare.

Alaskan Malamute.

Denna hundras kommer från USA och har fått sitt namn efter folkgruppen som kallar sig malemuit som bor i nordvästra Alaska. Den idealiska mankhöjden för en hane är 64 cm medan den för en tik är 59 cm. Denna ras har en välutvecklad instinkt för jakt och kan vara farlig för tamboskap. De är dominanta, främst mot hundar av samma kön och har en stark flockkänsla. Den kan vara självständig och envis. Rasen skäller sällan men har flertalet andra ljud för sig.

Siberian Husky.

Denna ras framavlades i Alaska som tävlingshund, då från hundar som importerades från bland annat Sibirien. Hanhunden ska ha en mankhöjd mellan 53 och 60 cm, en tik mellan 51 och 56 cm. Siberian Husky är verkligen ett flockdjur och har ett stort behov av sällskap, antingen av andra hundar eller av människor. Rasen är väldigt vänlig även mot främmande och saknar alltså vaktinstinkt. De vill springa och ylar ofta. Om de får tillfälle jagar de gärna mindre vilt, och även husdjur så som katt.

Alaskan Husky.

Alaskan Husky räknas officiellt som blandras eftersom den inte är erkänd av någon kennelorganisation. Därmed är det svårt att säga vad som krävs för att en hund ska få kallas Alaskan Husky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *