Alaskan Husky

Denna ras är speciellt framavlad för att just vara slädhund. Officiellt räknas denna hund som blandras då den ännu inte har blivit godkänd som en egen ras. Det som gör att rasen inte har godkänts som egen ras ännu är att det finns många blandade åsikter angående vad en alaskan husky är. Många menar att alla blandningar av slädhundar räknas som alaskan husky medan andra menar att man ska se många generationer bakåt för att man ska få räkna hunden som en alaskan husky. Siberian husky är en ras som ofta blandas in i aveln. Det är inte så viktigt hur hunden ser ut utan det handlar mer om vilka egenskaper den får som slädhund.

husky-1105338_960_720I första hand ska denna hund ha ambitioner att tävla. Ursprungligen var hundrasen en långdistanshund väldigt likt siberian husky men man har ända sedan 1940 talet blandat in raser som vinthund och greyhound vilket har skapat hundar som det är bättre att tävla med i korta discipliner. När det handlar om hundar som man använder till längre tävlingar krävs det att det är mer polarhund i dem för att de ska klara av det. Det är nämligen mycket viktigt att de har en bra päls som är anpassad för låga temperaturer samt är mycket köldtåliga. Även en del fågelhundar har blandats in i aveln. Den största anledningen till att man har valt att göra det är för att man vill ha intelligentare hundar.

I en del alaskan huskys kan man även spåra border collie och vallhundsblod. Dessa hundar är generellt lätthanterliga och mycket vänliga mot människor än många andra hundar. Utseendet brukar likna siberian husky men det är vanligt att de är något högre och har en sämre päls. Det är vanligt att de har mindre jaktinstinkt än andra typer av polarhundar och är därför bättre familjehundar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *