Att tänka på om man ska köpa slädhund

5392045246_7a39172f20_bDet finns som sagt flera olika sorters slädhundar och raser att välja mellan. Vad man bör tänka på om man funderar på att köpa en slädhund är vad man vill ha hunden till. Vill man ha en hund som även fungerar som sällskapshund och som gärna umgås med familjen kanske den flockberoende Siberian Huskyn passar bättre än en Alaskan Malamute som är mycket självständig och envis och dessutom känd för att vara dominant mot andra hundar, särskilt hundar av samma ras.

Utöver dessa raser finns även Grönlandshunden, som även den har en stark flockinstinkt och är rang-medveten. Den mår inte bra av att sitta stilla dagarna i ända. Samojedhund är en annan hundras som används som både slädhundar, jakthundar och vallhundar. Den har med andra ord mycket energi som den behöver få utlopp för.

När man köper valp eller hund, av vilken ras som helst, måste man naturligtvis se till att ha tid för den. När det gäller slädhundar krävs mycket mer tid än om man skaffar till exempel en chihuahua eller en mops. Således krävs det att man är en aktiv människa och de olika raserna trivs med olika slags aktiviteter. Planerar man att ha hunden främst som sällskap bör man leta i andra raskategorier, hur mycket man än gillar utseendet på de olika slädhundarna.

Man måste fundera på vad man själv vill ha ut av hunden, vad man vill använda den till, hur man vill att dess mentalitet ska vara och sedan leta efter en ras som motsvarar ens krav. Efter detta är det viktigt att man hittar rätt uppfödare. En seriös uppfödare ser till att hundarna mår så bra om möjligt och ger dig alla de försäkringar som är möjliga för att du ska känna dig säker på just det. En uppfödare ska kunna lova dig att allt som kan göras har gjorts för att hunden ska må så bra som möjligt.

Tips på hur du bäst sköter din slädhund

En husky som bli klappad på hundet

Att äga en slädhund kräver mycket av dig som hundägare. Till skillnad från en sällskapshund kräver en slädhund mycket mer underhållning och skötsel. Vi tänkte därför ge tips på vad du bör tänka på när du önskar äga en slädhund.

Intelligens och stimulans

Till sin natur är slädhundar mycket intelligenta och kloka djur och till viss del ganska lätta att uppfostra. Detta gäller självklart inte alla slädhundsraser och därför bör du alltid ha i tanken när du köper en slädhund att dessa kräver mycket av din tid.

Att uppfostra en slädhund bör ske redan vid valpålder och har man tidigare inte ägt en hund kan det vara en idé att söka upp en valpkurs som hjälper än med den grundläggande uppfostran.

Det man även bör känna till om slädhundarna är att dessa hundar är mycket starka och energiska. Daglig motion är därför ett måste för hunden och här handlar det inte om dagliga promenader utan mer fysisk motion i form av löpning eller dragning.

Slädhundarnas intellekt gör även att dessa bör stimuleras psykiskt. I sin natur vill raserna dra och löpa, vilket naturligt stimulerar hunden. Låter man dock inte hunden aktiveras på liknanden sätt kan denna lätt bli rastlös och få svårt att anpassa sig in sin miljö.

Kost och levnadsstandard

Kost och levnadsstandard är två mycket viktiga nämnare för hundens välbefinnande. Enligt studier kan slädhund förbränna upp till 12000 kalorier vid arbete och det säger mycket om vilken typ av kost hunden behöver. När det kommer till utfodring av en slädhund kräver denna ett större kaloriintag än en vanlig hund.

Med andra ord kräver slädhundar ett större intag av proteiner, kolhydrater och fett, som gör att de kan arbeta under längre perioder utan att tappa sin muskelmassa. Det är även mycket viktigt att veta om att arbetshundarnas matsmältning sker mycket snabbt och det är därför viktigt att se till att fodret är utformat på så vis att näringsämnena lätt kan tas upp i hundkroppen. Många fodertyper för hundar idag är dock inte utformade för arbetshundar och risken för näringsbrist är stor om man använder denna typ av foder. Se därför till att köpa anpassat hundfoder för din hund eller gör ditt eget hundfoder.

När det kommer till själva levnadsstandarden kräver en slädhund stort utrymme. Att ha en slädhund i en liten lägenhet är inte optimalt och risken att hunden bli understimulerad är stor. Därför bör hunden ha stort utrymme både inomhus och utomhus. Vanligt är att man har en stor utomhusinhägnad för dessa typer av arbetshundar. En utomhusinhägnad bör vara försedd med skydd mot väder och fri tillgång till vatten.

En slädhund trivs sällan i ensamhet och det är därför viktigt att man har hundarna i en flock. Det positiva med att äga fler arbetshundar, och att ha dess inom samma inhägnad, är att de stimulerar varandra i form av lek. På så vis får hundarna naturligt den motion och underhållning den behöver när dessa inte arbetar.

Skötsel under sommarperioder

Slädhundar på sommarn som drar en vagn

Slädhundar är av naturen anpassade för kyligare klimat och kan därför få svårt att anpassa till varmare sommarklimat. Under sommarperioden är det därför viktigt att se till att hundarna kan svalka sig och att det mycket skydd och skuggområden i utomhus inhägnaden.

Trots sommarperioden behöver fortfarande hundarna stimuleras och motioneras. Idag finns det mängder av dragkärror för slädhundar som är anpassade för sommarperioder och att använda dess bidrar till hundens välbefinnande. Att dessutom cykla med slädhundar är även mycket populär och uppskattad motionsalternativ.

One Response to Att tänka på om man ska köpa slädhund

  1. Why viewers still make use of to read news papers when in this technological globe
    everything is accessible on net?

Leave a Reply

Your email address will not be published.