Olika sorters slädhundar

sled-dog-racing-273412_960_720Det finns några typiska raser som ofta används som slädhundar. Här nedan listas de tillsammans med en kortare beskrivning för varje ras.

Grönlandshund

Grönlandshunden kallas även Grönlandsspets. Denna ras är en av de äldsta hundraser som finns och härstammar, som namnet antyder, från Grönland. Hanarna ska ha en mankhöjd på minst 60 cm medan tikarna ska ha en mankhöjd på minst 55 cm. Dessa hundar har även använts som jakthundar, då för att jaga säl, isbjörn och myskoxe. De har en väldigt svag vaktinstinkt. Rasen ska vara orädd och energisk och mår inte bra av ett stillasittande liv. De är vänliga mot människor men är ingen enmanshund och har inga tendenser att ty sig till sin förare.

Alaskan Malamute

Denna hundras kommer från USA och har fått sitt namn efter folkgruppen som kallar sig malemuit som bor i nordvästra Alaska. Den idealiska mankhöjden för en hane är 64 cm medan den för en tik är 59 cm. Denna ras har en välutvecklad instinkt för jakt och kan vara farlig för tamboskap. De är dominanta, främst mot hundar av samma kön och har en stark flockkänsla. Den kan vara självständig och envis. Rasen skäller sällan men har flertalet andra ljud för sig.

Siberian Husky

Denna ras framavlades i Alaska som tävlingshund, då från hundar som importerades från bland annat Sibirien. Hanhunden ska ha en mankhöjd mellan 53 och 60 cm, en tik mellan 51 och 56 cm. Siberian Husky är verkligen ett flockdjur och har ett stort behov av sällskap, antingen av andra hundar eller av människor. Rasen är väldigt vänlig även mot främmande och saknar alltså vaktinstinkt. De vill springa och ylar ofta. Om de får tillfälle jagar de gärna mindre vilt, och även husdjur så som katt.

Alaskan Husky

Alaskan Husky räknas officiellt som blandras eftersom den inte är erkänd av någon kennelorganisation. Därmed är det svårt att säga vad som krävs för att en hund ska få kallas Alaskan Husky.

Unika raser inom kategorin slädhund

Vi har här ovan nämnt hundraserna Sibirien och Alskan Husky, Alaskan Malamute och Grönlandshunden  som utmärkta slädhundar. I Sverige är det främst Sibirien Husky som är den mest förkommande, och den ras som är lättaste att få tag på eftersom uppfödningar av denna ras är mer förekommande.

Däremot finns det självklar ett flertal andra slädhundar som är lämpade för släddragning och som kan vara värda att ha i tanken när man önskar köpa en slädhund. Dock är dessa hundraser ganska okända i Sverige och dessa är dessutom inte erkända av SKK.

Utontagan

Utonagan är en stark och energiska hundras som föds upp i Storbritannien. Denna ras är en överlägsen slädhund och dess karaktär anses vara mycket intelligent, vänlig och lojal. Rasen påminner mycket om en vargsuppbyggnad och går i allmänhet i ljusare färgtoner.

Att tänka på om man önskar att köpa en Utonagan är att dessa kräver mycket arbete och bör dagligen stimuleras psykiskt. En Utonaga som inte får den psykiska stimuleringen som krävs kan få svårt att anpassa sig och bli svårt att sköta. Hunden är mer lämpad för erfarna hundägare och kräver omfattande träning.

Värt att nämna om rasen är att denna inte är godkänd inom ramarna för SKK:s regler och därför finns rasen inte att köpa i Sverige.

Tamaskan

Med Utontagan som förfader växte den finska Tamaskan fram. Denna hundras är, lik dess förfader, en mycket energisk och stark slädhund och är snarlik med vargen. Rasen födds upp i Finland och förkommer sällan i Sverige. Precis som med Utontagan har denna inte erkänd av Svenska Kennelklubben och antalet Tamaskas i Sverige är liten.

Som ras är Tamaskan mycket trevlig i temperamentet, den är lojal och intelligent och passar väl som familjehund för en aktiv familj. Dock kräver rasen mycket stimulans och träning för att anpassa sig.

Canadian Eskimo Dog

Den kanadensiska hundrasen Canadian Eskimo Dog är en utmärkt slädhund. Rasen är av natur stark och kraftigt byggd och på grund av detta är denna ras inte speciellt snabb och flexibel. Istället lämpar dig Canadian Eskimo Dog för tyngre laster och används flitigt vid expeditioner på Antarktis.

Till naturen är rasen mycket lojal, tuff, modig och intelligent, men precis som slädhundarnas natur kräver rasen mycket stimulans och aktivitet för att etablera sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.