Om samojedhund

Samojedhunden är idag inte en typisk slädhund men den än mycket uppskattad som draghund och har en väldigt lång historia. Ibland kallas samojedhunden för den leende hunden. Denna hund så som du känner igen den idag är skapad i Storbritannien med ett ryskt ursprung. Sedan 1969 är det dock det den Nordiska Kennelunionen som har avelsansvaret. Hundrasen samojed beskrevs för första gången 1968 och då av en reseskildrare vid namn Adam Brand. Hundarna började få spridning efter att ryska skatteindrivare började använda dem för att driva in pengar, genom att låta dem dra släden under färder.

1Killburn Scott heter mannen som sägs ligga bakom den uppfödning som finns av samojedhundar idag. För honom började det så att han köpte en samojedhund som en gåva till sin fru och hon blev så förälskad i dessa hundar att han köpte flera stycken. Det var 1893 och totalt tror man att 12 stycken individer ligger bakom hur samojedhunden ser ut idag och det är tack vare Killburn Scott. Ursprungligen var samojedhundarna i olika färger och den första hunden som Killburn Scotts fru fick var brun. Idag är alla färger på samojed tillåtna även om man föredrar vit. Det är även vanligast att man ser vita samojedhundar.

Dessa hundar har använts av asubarktiska renskötare till precis allt som behövdes för att de skulle kunna leva, allt från att dra slädar under mycket långa sträckor, men även till att dra båtar. De har använts till att hålla värmen under kalla nätter och som sällskapshundar till barnen. Samma hund kan ha använts för att jaga, som för att dra bytet hem. Pälsen kan man även spinna garn av. Hundarna har varit mycket nyttiga för människan och därför är de även väldigt vänliga mot människan. De är vana att bli hanterade av människan flera hundra år tillbaka.

2 Responses to Om samojedhund

  1. LeoSteam LLC says:

    Has anyone shopped at Amp Vapor? xx

  2. Studio Vape says:

    Has anyone ever been to TJ’s Vapor Shop Ecigarette Shop located in 728 N Jackson St?

Leave a Reply

Your email address will not be published.